Decenija Bunjevačkog prigleda: Šta pridstoji?

Prošle 2021. godine navršilo se deset godina otkako izlazi Bunjevački prigled, Zbornik za kulturu, nauku i društvena pitanja Bunjevaca. Dolazi vrime za osvrt na književni opus ovog časopisa čemu će bit naminjene stranice narednog njegovog broja. Zasad je dovoljno naznačit praznine u njegovom dilovanju i poručit nakane ovog bloga kojim se one mogu popunit.

Praćenje književne produkcije bunjevačke zajednice ko i publikacija o Bunjevcima u njevom bližem i daljem okruženju, jedna je od pominuti praznina Prigleda. Prilike su u protekloj deceniji skolale pažnju književno skloni Bunjevaca spram politički događanja. Prvinstveno je to započeta a nedovršena inicijativa definitivnog opovrgavanja Dekreta o zabrani Bunjevaca i njevog utapanja u hrvatsku naciju iz 1945. godine. Još snažniji je efekt uvođenja bunjevačkog jezika u skup jezika zvanične komunikacije u gradu Subotici i odjek tog, za Bunjevce važnog koraka srpske države. To su teme koje povezuju prošlost sa budućnošću bunjevačke zajednice ali koje nisu dobile odjek u književno-literarnom stvaralaštvu bunjevački pisaca. Sama ta činjenica uzdržavanja naši pisaca od podizanja tih tema na nivo umetničkog stvaranja, po sebi je velika praznina u idejnim strujanjima u našoj zajednici.

Iako su pomenite dve teme prvinstveno političke, one su nesumnjiv motiv potribnog šireg diskursa koji dotiče problem opstanka i razvoja bunjevačke zajednice. Al, skoro da nema u našem realnom diskursu privatanja teme o znacima reliktne stagnacije kao pripriki napridovanja bunjevačke zajednice u promenljivim okolnostima savrimenosti. Ne mož se ta činjenica zaobić u Prigledu.

Gornja refleksija upućiva spram potribe kritičke recenzije bunjevačke književnosti. Kad imamo u vidu moguće ishode budući razvojni (i osporavajući, marginalizujući) društveni perspektiva naše zajednice, kritika književog stvaralaštva sviju fela, pokaziva se ko važan motiv okrećanja spram budućnosti i procenjivanja svega šta se u bunjevačkoj zajednici i u njenom okruženju događa.

Na ovim stranicama Bunjevačkog književnog kluba, naćiće ubuduće misto praćenje književne produkcije sviju vrsta – aktuelne ko i one sa polica u bibliotekama – čija je neposridna ili okolišna tema bunjevačka zajednica, njena ostvarenja i zapostavljene teme. Na ovoj pristupnoj strani bloga biće stalna rubrika Kritička anotirana bibliografija o Bunjevima, na našem i na engleskom jeziku. U odeljku o pitanjima Bunjevistike biće opširniji tekstovi sa obrazloženjima anotacija sa ove stranice.

Prošlo je vrime koje otrežnjujuće sažima poznata izreka „Selo gori a baba se češlja“.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s